5 tips spreken in het openbaar

Met enige onregelmatigheid spreek ik voor kleinere en grotere groepen. Over mijn passie ‘hoe je het beste te presenteren’. In dit geval letterlijk en figuurlijk. Letterlijk, want welke kleding staat jou het beste en werkt goed voor je. Figuurlijk, want hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je zakelijk, open of toegankelijk overkomt. Eerlijk toegeven dat spreken in het openbaar ook voor mij best spannend is, maar toen ik eenmaal de smaak te pakken kreeg werd het een stuk minder zenuwslopend. Natuurlijk helpt het enorm dat ik graag praat over fashion, styling en beantwoord dan ook graag de vragen van mensen uit de zaal of deelnemers van een workshop.

hielzHier zijn vijf tips die me helpen als het gaat om het spreken in het openbaar:

1. Praat over de dingen waar je veel vanaf weet 

Over een onderwerp praten waar je veel vanaf weet en ook nog eens nuttig is voor je publiek; dit maakt het zoveel makkelijker om te spreken in het openbaar. Bijvoorbeeld, de luisteraars zijn ondernemende vrouwen. Je weet dat de dresscode hakken zijn en dat de meeste vrouwen een zakelijke rok, top of een jurk dragen. Met een jasje. Van te voren verdiep ik me al in de luisteraars en pas hier mijn presentatie op aan. Zo kun je gericht antwoord geven op vragen en kom je niet zo snel voor verrassingen te staan. 

2. Bereid een presentatie voor, maar onthoud niet alles

Maak enkele aantekeningen over wat je wilt dat het publiek te weten komt. Wees verder flexibel. Wanneer je steeds bezig bent met ALLE ideeën die je over wilt dragen, dan vraag je om ‘problemen’. Het gaat uiteindelijk om de grote lijnen. Mocht je over een heel specifiek onderwerp praten; voel je dan vrij om een lijst te maken en deze als houvast te gebruiken. 

3. Praat met één persoon tegelijk

Proberen om een ​​hele kamer of zaal vol met mensen te spreken is ontmoedigend, maar er zijn meestal minstens 2-3 vriendelijke gezichten die ontvankelijk zijn voor wat je zegt. Probeer te praten alsof je met hen een een-op-een gesprek hebt en en maak oogcontact. Waarbij je natuurlijk niet te lang in de ogen van iemand blijft staren 😉 

4. Spreek met je natuurlijke stem

Het is verleidelijk om in de “nieuwslezer mode” te gaan, maar wanneer je dat normaal gesproken niet doet klinkt het simpelweg vreemd. Bovendien ben je waarschijnlijk gevraagd om je kennis te delen, dus geef in je ‘gesprek’ dat wat je de mensen wilt overbrengen.

5. Neem de tijd om te pauzeren, te denken en te ademen

Als je nerveus bent, is het verleidelijk om snel te spreken. Neem de tijd! Wanneer je merkt dat je stem te hoog of te gehaast wordt is het wellicht nodig om adem te halen. Pauzeren toont ook aan dat je zorgvuldig overweegt wat te zeggen, en helpt de “ums”, tegen te gaan. Gebruik die “um” tijd om adem te halen en na te denken over wat je gaat zeggen. 

Note; wanneer jij in jouw verhaal gelooft en dichtbij jezelf blijft, dan nog een keer 🙂 …

believe